Mi lesz a karácsonyi menü? Hagyományos magyar fogások, vagy nemzetközi konyha? Régi családi receptek, vagy valami izgalmas újdonság? Mindenki összejön az ünnepi asztalnál, vagy csak a szűk család?
És mit fogtok inni a finomságokhoz? Ezeket keresd a borszaküzletben, hogy minden a helyén legyen!

Halászléhez, rácpontyhoz, halpaprikáshoz

Paprikás, fűszeres ételekhez intenzív ízű, tartalmasabb bort kívánunk. A vörösborok tannintartalma viszont nem kellemes, ha halakhoz fogyasztjuk. Ennek oka, hogy a tannin reakcióba lép a halolajjal. Ennek eredményeképpen egy rendkívül zavaró keserű íz jön létre.

A “siller” bortípust úgy lehetne legjobban leírni, hogy a rozé és a vörös közti színárnyalat. A bor jellege is itt helyezkedik el: tartalmasabb a rozénál, de a vörösekkel ellentétben nem fanyar. Tannintartalma nagyon alacsony. Halászléhez karácsonytól függetlenül is a klasszikus bortársítás a siller.

halaszle

Sült halhoz, rántott halhoz

Ha nem zavar be a paprika meg a hagyma, halakhoz könnyed testű, magasabb savtartalmú fehérborokat szokás fogyasztani. A savtartalom különösen fontos a rántott hal esetében, mert a zsíros, olajos falat után a savak jólesően tisztítják, frissítik ízlelőbimbóinkat. Tengeri halhoz az illatos fajták, száraz muskotályok, gyöngyözőborok passzolnak inkább. Édesvízi halhoz válassz egy jó balatoni olaszrizlinget!

Pulykához

Szárnyasokhoz alapesetben lágyabb, testesebb fehérborokat érdemes fogyasztani. A karácsonyi pulyka azonban gyakran töltelékkel készül, a borválasztást így módosítja az, hogy mi a töltelék.

Gesztenyéhez testes, krémes állagú, érlelt bor illik. Egy fahordós chardonnay vagy ezerjó tökéletes, de a késői szüretelésű száraz borok (cirfandli, száraz szamorodni) is jól kiegészítik a gesztenyés pulykát.

Az aszalt gyümölcsös töltelék gyümölcsízeit és édes-savanyú ízhatását egy félszáraz hárslevelű vagy tramini kíséri legjobban, de aszalt szilvához akár egy primőr portugieser is passzolhat.

Ha a töltelék zöldfűszeres máj, válassz hozzá egy 2 évnél idősebb rajnai rizlinget! Komoly, földes aromái jól kiegészítik a máj kesernyés ízét. Nehezebb ételhez testesebb bor is illik, egy jó rajnainak pedig van ehhez elég teste.

porkolt

Vörös húsokhoz 

Marhához, sertéshez, vadhúshoz komoly, testes, fanyarabb vörösbort érdemes választani. A Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Kékfrankos fajták borai általában ilyenek. Főleg Villány, Szekszárd és Eger környékéről érdemes őket keresni.

Töltött káposztához

Elég nehéz bort társítani a töltött káposztához. Ha édes káposztából készül, még könnyebb dolgunk van. Egy fűszeres ízvilágú Kadarka működhet. A savanyú káposztás változat nehezebb kérdés. Leginkább egy egyszerű rozét tudnék hozzá elképzelni.

toltottkaposzta

Beiglihez, zserbóhoz

Ha valamikor, hát karácsonykor biztosan jó alkalmunk adódik arra, hogy felbontsunk egy Tokaji Aszút. A diós, mazsolás, lekváros süteményekhez remekül illik, de akár édesség helyett is fogyasztható. A Tokaji Fordítás, Máslás, Szamorodni alacsonyabb áron nyújt hasonló élményt. A késői szüretelésű édes borok az aszú árának töredékéért beszerezhetőek, és szintén megfelelnek a célra.

A gyerekeknek

Ne feledkezz meg a gyerkőcökről sem! A legtöbb borszaküzletben lehet kapni üveges vagy Bag-in-Boxos kiszerelésű palackozott mustot. Ez tulajdonképpen frissen préselt, hőkezelt szőlőlé. Nincs benne alkohol, így a legkisebbek is koccinthatnak.

 

 

 

 

A képek forrása: wikipedia