Ecetes, dugóízű, záptojás- egér- vagy lábszagú, barna, sós, muskátlis, fémízű, és hasonló borzalmak leshetnek rád hobbipincék sötét zugaiból!
A bor, amivel kínálnak, sajnos lehet hibás (technológiai baki miatt) vagy beteg (elszabadult mikroorganizmusok tevékenysége folytán). Remélem, hogy soha nem kell majd használnod ezeket a kifejezéseket, és csak hírből hallasz például a lábszagú borról. (Azt hitted az előbb, hogy vicc? Hát nem.)
A borhibák és borbetegségek kisszótára segít kiigazodnod a rémtörténetek szereplői között.

Dugós
Egyértelműen hibás az a bor, aminek az illatába a korhadó fa, dohos, nedves pocsolyák szaga vegyül. Ez történhet egy hibás dugó, vagy a pincében felhasznált klóros tisztítószerek miatt. Dugóhiba a legjobb pincéknél is előfordul. Általában csak egy-egy palackot érint, és az üzletben, étteremben kicserélik neked, ha reklamálsz érte.
Példamondat: „De kár, hogy egy dugós palackot fogtunk ki! Pedig ez a kedvenc borom. Hozok egy másikat.”

Illós
A borban vannak könnyen párolgó, szakszóval élve „illósavak”. Ezek nem azok, amik a bor savasságát adják, és nem is a csersav, hanem kellemetlen, szúrós szagú anyagok. A borban ezek közül az ecetsav fordul elő legnagyobb mennyiségben. Az illós bor tehát az, amit a köznyelv ecetesnek nevez. Nem csak azért számít súlyos hibának, mert kellemetlen ízű, hanem mert a hiányos higiénia miatt elszaporodó, nemkívánatos baktériumok okozzák. Ahol ezek megélnek, ott valószínűleg más bajok is vannak.
Példamondat: „A szomszéd vegyes fehérét megint kizárták a borversenyből, mert illós. Azt a fertőzött hordót legföljebb virágládának kéne használnia.”

vinegar-salad-womenshealthmag-com

forrás: womenshealthmag.com

Brettes
Erős animális jegyeket mutató bor. Leginkább úgy lehet leírni, hogy istállószaga van. Ezt egy Brettanomyces Dekkera nevű élesztőfaj okozza. Kis mértékben még kellemes is lehet, mert a bornak ad egy kis érlelt jelleget. Ízlés dolga- van, aki szereti. A baj csak az vele, hogy ha elkezd szaporodni a pincében, nem lehet kontroll alatt tartani. Így előfordulhat, hogy élvezhetetlenül brettes lesz a bor. Könnyű összetéveszteni a dugóízzel, de azzal ellentétben a brett nem mondható egyértelműen hibának.
Példamondat: „Én szeretem az animális merlot-kat, de ez már olyan brettes, mintha egy lovardában termelték volna!”

lo_eger_dailytelegraph

forrás: dailytelegraph.com

Egeres
A borban az egérvizelet szagára emlékeztető szag és íz van. Savhiányos és elégtelenül kénezett borban fordul elő leggyakrabban. Egyelőre csak sejtéseink vannak arról, hogy mi okozza. A legkellemetlenebb benne, hogy csak lenyelés után érezhető… akkor viszont már nincs menekvés előle.
Példamondat: „Direkt nem szóltál előre, hogy egeres? Adj egy pohár vizet, te gazember!”

Pimpós
Levegővel tartósan érintkezve a bor felületén körkörös formájú, nyálkás, fehér „borvirágok” képződnek. Ezek élesztőgombák telepei. Pusztítják a bor összetevőit, ezáltal egy idő után a bor íztelenné, öreggé, üressé válik.
Példamondat: „Igyuk meg ezt a bort, mielőtt még megpimpósodik!”