Csavarzáras=olcsóparafadugós=elegáns. Biztos ez? Egyáltalán nem!  

A minőségi bort hagyományosan parafadugóval zárják le. Ezt megszoktuk.  Fel is kapjuk a fejünket, ha ettől eltérően valami mással van lezárva a palackunk. Ez a legtöbb esetben csavarzár.

kép: lantoscapsule.hu

 

Jobb vagy rosszabb ez a parafánál? Miért van rá egyáltalán szükség?

A szemfülesebb borászok már rég felismerték, hogy a csavarzáras kiszerelés a legjobb garancia arra, hogy a legkiválóbb boraik értékét megőrizzék. Igaz, hogy a parafadugó és a hozzá kötődő rituálé

(csavar- húz- pukkan- vizsgál- tölt)

olyan hangulatos dolog, amit semmilyen csavarzár nem tud prezentálni, a parafadugó használatának sajnos komoly kockázatai is vannak.

kép: flickr.com

A parafa ugyanis tartalmazhat egy TCA (triklór-anizol) nevű vegyületet, ami a bor minőségére végzetes hatással van. Érezted már ázott kartonpapír szagát a borodban? Ez a legbiztosabb jele annak, hogy a borod dugós volt. Hibás. Kuka. Az az alattomos kis parafadugó, az volt a ludas. Ha csavarzáras bort választasz, kevésbé lesz ugyan romantikus a felnyitás pillanata, de abban biztos lehetsz, hogy nem ér ilyen kellemetlen meglepetés.

Sajnos van egy rossz hírem annak, aki azzal a biztos hittel emeli le a polcról a csavarzáras borokat, hogy biztosan nem lesz drága. Simán előfordulhatnak csúcskategóriás borok is csavaros palackban. Sok német és osztrák gazda bízza a legjobb rizlingjei őrzését a csavarzáras megoldásra, Ausztráliában és az Egyesült Államokban pedig ez már általános gyakorlat.

Gruner veltliner bottle caps, for Mix.  Photo by Beth Nakamura
kép: wineonhigh.wordpress.com

Egyre több magyar borász fedezi fel a csavarzár előnyeit, és használja azt a legjobb fehérboraihoz. Nem csoda.

Ha borász lennél, ugye te is nyugodtabb lennél, ha tudnád, hogy munkád gyümölcse biztonságban van, légmentesen elzárva a külvilágtól, baktériumoktól, oxigéntől, szagoktól, párától, mindentől? Hiszen sokat dolgoztál vele, függetlenül attól, hogy a termék végül olcsón vagy drágán kerül a polcra.

Egy csavarzáras palack tehát nem lesz feltétlenül olcsó. Ha magasabb árkategóriába esik, akkor azért, mert maga a bor a drága benne. A csavarzár filléres dolog. Negyedannyiba kerül, mint a parafadugó. Akármennyi is magának a bornak az ára, a csavarzár használata olcsóbbá teszi a vásárló számára.

A cikk egy része fordítás, az eredeti a WineGeeks – en olvasható.