Volt olyan szerencséd, hogy Karácsonyra kaptál egy ritka bort. Különleges alkalomra tartogatod. Ugye nem teszed tönkre tárolás közben?

Nem kell komplett borospincével rendelkezned ahhoz, hogy az otthon tartott boraidat megóvd. Íme néhány egyszerű tanács, hogy az évek múltán felbontott palackokban ne romlott bort találj!

  • Fektesd el a palackokat!

Ha állítva tartod a palackot, a dugó ki fog száradni. Összemegy és átengedi a levegőt. A bor pedig ihatatlan lesz.

Wine_rack_7_storage

forrás: wikipedia

  • Óvd a napfénytől!

Látható helyre inkább csak az üres palackokat tedd ki. Amiben még van, hiába szép, tedd takarásba! A napfény roncsolja a bor alkotóelemeit.

  • Tedd a lakás leghűvösebb helyére!

Akárhol is legyen az. Sufni, kamra, szekrény, zoknisfiók, kazánház, ha nincs benne semmi büdös, akkor jó helye lesz ott a bornak. A konyha pont a meleg miatt a legrosszabb helyek egyike. A szekrény teteje szintén. A hőmérséklet egyébként azt határozza meg, hogy a bor milyen gyorsan változik. Meleg helyen akár 1-2 hónap alatt el is öregedhet.

  • Próbáld kiküszöbölni a hőingást!

Ha a palack tartalma felmelegszik, a bor és a dugó közti kis levegőmennyiség kitágul. A nyomás megnövekszik, és elkezd kiszökni a levegő. Amikor lehűl és összehúzódik, a képződő vákuum a külvilágból beszív egy kis levegőt. Minél többször történik ez meg, annál több levegővel találkozik a bor. Ez pedig nem tesz jót neki, eloxidálódik.

forrás: wikipedia

forrás: wikipedia

  • Néha ellenőrizd!

Párásabb helyiségekben a kapszula és a dugó közti kis rés bepenészedhet. Ha csak kicsit lett penészes, semmi baj, de azért vigyázz, hogy ne egye meg a penész a dugót!
Hosszabb távon érdemes minden borból legalább 3 palackot eltenni, és időről időre felbontani egyet. Ez most lehet, hogy viccesen hangzik. Az viszont nem túl mókás, ha 10 év után szembesülsz három teljesen elvénült palackkal, és a ténnyel, hogy 4 évvel ezelőtt fenséges élményt adtak volna, most viszont már ihatatlanok.

  • A legfontosabb:

A bort nem az örökkévalóságnak tartogatjuk. A legjobb, legtartósabb borok sem élnek tovább 15-20 évnél. (Magyar borokról beszélünk.) Ne várj a Tökéletes, Nagy-Nagy-Naaaagy formátumú alkalomra! Találj okot rá, és bontsd fel a boraidat belátható időn belül!