Valahol messze délen, örökös napsütésben, a Hajós-Bajai borvidéken megszületett egy bor, amihez keress egy napernyőt, vagy ami még jobb, függőágyat. Megérkeztél a trópusokra.  

koch_cs_roze

 

Halvány barackrózsaszín megjelenésével, narancsos fényeivel csábító jelenség. Illata telt, krémes, egzotikus gyümölcsökre hasonlít. Banán, ananász, papaya. Puha, érett, édes gyümölcsök.

Fülledt az illata, de most ne arra a fülledtségre gondolj, ami némely bor kapcsán a frissesség hiányát, vagy oxidált, állott ízeket jelöl. Arra a jóleső fülledtségre gondolj, ami hosszú, forró nyári napokon ül meg az eperfa alatt, ahol a lehullott gyümölcsök illata keveredik a lekvárfőzés gőzével. Arra a fülledtségre, amikor a kismacskák is túl lusták ahhoz, hogy megkergessék a cserebogarakat, a cserebogarak túl lusták ahhoz, hogy egyáltalán felrepüljenek, és olyan meleg van, hogy még az ebédet is inkább elhalasztod vacsoráig. Valamikor lustának is kell lenni, nem? Hova ez a sietség, még csak most kezdődött a nyári szünet, várhat a kötelező olvasmány, minden várhat. Hogy mit kéne megcsinálni? Á, estig az is ráér.

Íze kellemesen telt, érett, gyümölcsös, továbbra is a déligyümölcsös vonalon halad. Frissességét egy kis szénsav is megerősíti.  Alkoholtartalma 13%, ezzel összhangban a rozék között kimondottan testesnek is számít. Savai visszafogottak.

Szóval nem egy olyan fröccsözgetős rozé ez, amit abban a pillanatban elfelejtesz, amint kiürül a pohár. Inkább csöndesülős, ábrándozós, régi nyarakra visszaemlékezős, gondolatban messze járós.

Ajánlás:
Társaság: egy jó kis ponyvaregény
Étel: kacsasült lilahagymalekvárral
Zene: Lana Del Rey – Blue Jeans

Technikai adatok:
Termelő: Koch Borászat
Fajta: Cabernet Sauvignon
Borvidék: Hajós-Bajai
Évjárat: 2014
Ár: 900 Ft
Beszerezhető: kattints a boltok listájáért