Kevés bor váltja ki belőlem azt, hogy tűkön ülve lessem, mikor jön már ki az új évjárat. Mészáros Pál kadarkája ilyen. Az egyik kedvenc magyar borom, és hogy miért? Sorolom.

A kadarka eleve egy jó kis fajta. A könnyű vörösborokat a magyar fogyasztók sajnos nem nagyon keresik, mert a magyar ember a vörösbortól általában azt várja, hogy pohár nélkül is megálljon az asztalon. Kár, mert az ilyen könnyed vörösborok is tudnak ám nagyon jók (harmonikusak, komplexek, tartalmasak) lenni! Kadarkát kóstolni mindig izgalmas, mert minden kadarka más és más.
És mégis: ezt a bort mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani, mert nagyon sokféle ízlésnek eleget tud tenni. Elég kedves ahhoz, hogy a gyümölcsös ízek kedvelői megszeressék, de elég komplex ahhoz, hogy a komoly borok hívei is találjanak benne mélységeket. Egy kevés tannin van benne, épp csak annyi, hogy bársonyos legyen, közepesen savas, közepesen testes, picit kesernyés, semmiből nincs benne kirívó mennyiségű.

Mészáros-Pál-Kadarka-2012

“Se nem kicsi, se nem nagy, éppen hozzám való vagy”- mondaná a bölcs népdalszerző. 

Ez még talán nem csinált kedvet hozzá, de gondolj csak bele: ezt bárhol, bármikor, bárkivel felbonthatod, és tuti, hogy nem lősz mellé. És ez csak a kezdet. Amiért én ebbe a borba beleszerettem, az a különleges aromavilága. Addig oké, hogy gyümölcsös: málna és piros ribizli. Kellemes sav-tannin-test aránnyal ez általában már elég is a boldogsághoz, DE!

Van ennek a bornak egy olyan fűszeressége, ami engem felültet a varázsszőnyegre, és elrepít az Ezeregy éjszaka meséibe. Kardamom, szerecsendió, szegfűszeg, babér, mint egy keleti bazár, és nézd csak, a bazár mellett egy kikötő van, onnan jön, a csíkos vitorlájú hajókról ez a nyers, olajos kátrányillat, és még valami, valami nagyon furcsa… nem várnám itt ezt az illatot. Nem várnám a bazárban sem, meg a borban sem. Olyan furcsa hangulata van. Nem evilági illat… tömjén! És most látom, hogy ez a bazár, meg a kikötő, valójában egy szent hely, meleg, füstös, zajos és szent, és a hajón, az ott Perzsia Hercege, ne, még ne érjen véget a mese, csak még egy oldalt, még egy pohárnyit, még egy évjáratot! Ugye, jövőre is biztosan lesz?!

Technikai adatok:
Termelő: Mészáros Pál
Fajta: Kadarka
Borvidék: Szekszárd
Évjárat: 2012
Élettartam: 4-6 év
Ár: 1800 Ft
Beszerezhető: élelmiszerboltok, Borellátó