Nálad vagy nálam?- kérdezi a címke. A lényegen ez most sem változtat, ez a bor bárhol jó lesz. Sőt: nyugodtan vehetsz kettőt is, és elhelyezheted mindkét stratégiai ponton. Inkább előbb, mint utóbb el fog fogyni.

katona rozé

 

Első pillantásra látszik rajta, hogy van benne anyag bőven. Az átlag rozénál sötétebb, konyakhoz hasonló színe van. Ez a gránátos árnyalat érettséget sugall, és valóban, a Katona Borháznál a rozéhoz és a vörösborhoz egyszerre szüretelik a szőlőt. Ezzel a halvány, citrusos rozék helyett az érett, tartalmas típus mellett teszik le voksukat. A bor lassan, olajosan mozog a pohárban, azt üzenve: “Most már jó helyen vagy, nem kell sietni sehova. Időzz el velem!”

Illata érett, meleg, és nagyon édes. Málnás, cseresznyés, sőt, rózsás és likőrös illatok állnak össze egy lusta nyári szellővé. Íze ezután kicsit meglepő, hiszen a bor száraz. Ennek ellenére túlérett jegyeket mutat: a cseresznye inkább befőtt, a rózsa már lekvárban, a málna a múlté, van helyette lépes méz dióval. Savai lágyak, barátságosak. Kicsit kesernyés, de ez nem zavaró. Ad egy érdekes kontrasztot az illatok édességéhez képest. Ha más nem, a tekintélyes test és a szamorodnis jelleg gondoskodik arról, hogy komolyan vedd ezt a rozét.

Ez a bor drámai. Kontrasztokkal és végletekkel van tele. Forróság, csábítás, remény, ígéret, csalódás, édesség és keserűség, csók és könny. Nem egyszerű, az már biztos, de ez egy pillanatig se tartson vissza attól, hogy menthetetlenül belebonyolódj! Kuszáld össze nyáron, majd kibogozod télen!

Ajánlás:
Társaság: akit hazavinnél, vagy akihez hazamennél, attól függően, hogy nálad vagy nála.
Étel: étcsokis marcipán szívecske
Zene: 30Y – Bogozd ki!

Technikai adatok:
Termelő: Katona Borház
Fajta: Cabernet Sauvignon
Borvidék: Balatonboglári
Évjárat: 2014
Ár: 1000 Ft
Beszerezhető: Borterasz, Roni és Manna ABC-k, Interspar