BORSZAKKÖR BLOG

LÉGY TE A TÁRSASÁG BORSZAKÉRTŐJE

Ne vegyél drága bort, nem éri meg!

Kifinomult az ízlésed. Termelői zöldséget vásárolsz és komolyzenét hallgatsz. Távoli tájakra utazol, hogy felfedezd a helyi kultúrát és gasztronómiát. Bort iszol, de nem elégszel meg akármilyennel. Magasak az elvárásaid, úgyhogy a drágább palackok közül válogatsz.

Mert egy lúzer vagy.

Wine-investment

A VOX csatorna “Observatory” c. műsora egyszer s mindenkorra utánajárt, hogy vajon érdemes-e drága bort vásárolni. Három palack vörösbort tettek próbára: egy olcsót (8$,), egy középkategóriásat (14$) és egy drágát (43$).
Miután a kísérlet résztvevői megkóstolták és értékelték a borokat, kiderült, hogy az emberek felismerik, hogy melyik bor volt a legdrágább. De nem az volt a kedvencük. A kóstolás alapján a résztvevők a legdrágább és a legolcsóbb bort ugyanolyan pontszámra értékelték.

A VOX videója a kísérletről:

A kísérlet ugyanazt mutatja, mint egy 2008-as kutatás, ami több, mint 6000 vakkóstolás adatait összegezte. Eredményeként kiderült, hogy a boros képzettség nélküli személyeknek – vagyis az emberek döntő többségének – nem ad plusz élményt egy drágább bor íze. Sőt, a drágább boroknak még egy kicsit alacsonyabb átlagpontszámot is adtak.

Érdekes kiegészítés, hogy a fogyasztók ugyanazt a bort finomabbnak találták, ha úgy tudták, hogy drága. Ez nem puszta önámítás. Egy teszt során kétszer kóstoltatták meg ugyanazt a bort a résztvevőkkel. Az agynak az a része, ami a kellemes illatok és ízek érzékeléséért felel, nagyobb idegi aktivitást mutatott a drágábbnak megnevezett bor kóstolásakor, mint az olcsónak mondottnál.
Ilyen módon tehát tényleg érdemes lehet a felső polcról választanod, mert finomabbnak fogod érezni a bort. Miközben azonban szakszerűen behűtöd, gyertyafénynél dekantálod, majd lágy zene mellett megfelelő poharakban szervírozod, ne feledd hangosan bejelenteni, hogy mennyiért vetted. Ezzel talán többet emelsz az élményen, mint az összes többivel egyszerre.

Money-in-glases-10003061-1376363309

De mi van a szakértőkkel? Őket is ilyen könnyű rászedni? Megnyugodhatsz, nem. A fenti tesztek során a végzett borszakértők nemcsak felismerték, hogy melyik a drágább bor, de az jobban is ízlett nekik. Azért vannak furcsaságok náluk is. Például a borversenyek eredményei. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a borok, amik az egyik borversenyen aranyérmet kapnak, a másikon még bronzot sem. Meg hogy ha egy versenyen belül trükkös módon háromszor is betesszük a kóstolósorba ugyanazt a bort, 10 bírából csak egy adja háromszor ugyanazt a helyezést neki. Vagy hogy egyik híres-neves szakértő az egekbe magasztal egy bort, amit a másik, ugyanolyan híres-neves tekintély ihatatlannak minősít. Ez magyar berkekben is elég gyakori jelenség, elég csak egy-két blogot követni.

Akkor mi az igazság? Ki mondhatja meg, hogy egy bor jó-e, vagy sem? Lehet egyáltalán objektíven ítélni? Lehet. Csak kell hozzá két dolog:

  1. érteni hozzá valamelyest, és
  2. tényleg vakon kóstolni. Ne tudj semmit a borról. Se a termelőt, se a borvidéket, se a fajtát, se az évjáratot, semmit. Akkor talán elkerülheted a saját agyad csapdáit.

És te szereted a bag-in-boxos borokat? Nem vagy lúzer, ugye? 😀

Forrás: www.whatstrending.com

 

1 Comment

  1. Tapasztalataim szerint a mindennapi fogyasztásra tényleg nem érdemes nagyon drága bort vásárolni. Persze az is relatív, kinek mi a drága. A folyamatos fogyasztásra én 1500-3000 Ft-s árkategóriába szoktam vásárolni. Azonban igyekszem a nagy áruházak akcióit. Ilyenkor ezek a borokat akár 1000-1500 Ft-s áron meg lehet venni. Érdemes figyelmesnek lenni és igazán kedvező áron nagyon jól iható borokhoz lehet jutni.

    Vágó László

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

*

© 2021 BORSZAKKÖR BLOG

Theme by Anders NorenUp ↑