Kóstoltad már az idei primőrborokat? Finomak, mint mindig! Azt tudjuk, hogy a primőr paradicsomot fóliasátorban termesztik, de hogy lehet egy bor primőr? Mire számíthatsz, ha ilyen bort választasz?

A “primőr” kifejezés most is azt jelenti, hogy a szezon előtt érkezik az áru. A fehér fajták közül alapból sok a korán érő, így fehérbort nincs sok értelme ebbe a kategóriába sorolni. Hagyományosan a  Márton napra piacra kerülő rozékat és vöröseket nevezzük primőrnek.

Beaujolais_nouveau

Beaujolais Nouveau: vele kezdődött az egész.

Ahhoz, hogy egy rozé vagy egy vörösbor ilyen gyorsan elkészüljön, több körülménynek is teljesülnie kell:

 1. Korai érésű szőlőfajta
  A francia eredetit, a Beaujolais Nouveau-t Gamay fajtából készítik. Hazánkban a Néró már augusztus 20. után szüretelhető, de a Portugieser sem sokkal marad el utána. Szeptember közepétől pedig már érik a Zweigelt is. A megfelelő fajtaválasztással a borász 2-3 hét előnyre is szert tehet.
 2. Speciális erjesztési módszer
  A szőlőt a primőrborhoz kézzel szüretelik, hogy a fürtök sértetlenül érkezzenek a pincébe. Ez után nem a zúzás és préselés következik, mint általában, hanem az egész fürtöket ömlesztik egy nagy erjesztőkádba. Az alsó rétegben megrepedő szemekből kifolyik némi must, de a többi bogyó egyben marad. A kád alján elindul az erjedés. Az ennek során keletkező szén-dioxid a levegőt kiszorítva lassan feltölti az edényt.
  Ami ez után történik, az teszi a primőrborokat szenzációssá.
  Az erjedés tovább terjed a kádon belül, bejut az ép szőlőszemekbe, és ott zajlik tovább! A külvilágtól elzárva, saját héján belül erjed meg a szőlőszem. A gyümölcsízek így maximálisan megmaradnak a borban.
 3. Gyors tisztítás és palackozás
  Miután kierjedtek a fürtök, kipréselik őket. Ilyenkor már majdnem kész is van a bor, csak tisztítani és stabilizálni kell, hogy szépen, tükrösen csillogjon poharunkban. Szűréssel, derítéssel eltávolítják belőle a rostokat, élesztőmaradékokat. Mivel itt nincs idő megvárni a bor természetes tisztulási idejét, gyorsabb, hatékonyabb, agresszívabb beavatkozásokra van szükség, mint a természetesen kialakuló, hónapokig készülő boroknál. Kap még egy kénezést, mint minden más bor, és mehet is a palackba.

Miért jó ez nekünk?

A primőrborokat két dolog miatt szeretjük:

 • Mert novemberre kész van, és már annyira várjuk az új évjárat borait!
 • Mert könnyűek, kedvesek és olyan gyümölcsösek, mintha csak friss szőlőt, meggyet, málnát kóstolgatnánk!

bogyok

Használati utasítás

A primőrborok imádnivalóak. Általában még annak is ízlenek, aki nem szereti a bort. Minden évben alig várjuk, hogy megjelenjenek a boltok polcain, a Márton-napi libasült elmaradhatatlan kísérői. (A Portugieser különösen jó párolt lilakáposztához.)
Amit viszont fontos róluk tudni, hogy amilyen gyorsan elkészülnek, olyan gyorsan is öregszenek meg. A legjobb, ha év végéig meg is isszuk őket, de legkésőbb márciusban. Utána már úgyis jönnek a hagyományosan készített újborok.

2-days-late

A határidő közelsége ne tartson vissza! Ha egy finom, gyümölcsös borra vágysz, az adventi időszakban a legjobb választás egy primőr. Karácsonyi ajándéknak is, ha az illető nem az az évekig tartogatós típus. Ami a karácsonyi ebédnél, szilveszteri buliban nem fogy el, annak farsangkor pusztulnia kell!