Mitől édes? Egészséges vagy nem?  Van benne adalékanyag? Vegetáriánusok megihatják? Jó az, ha hordóban van? Ha ezt a 10 dolgot tudod a borról, máris van minek mentén elindulnod!

 1. Vannak fehér és kék szőlőfajták, előbbiekből készül a fehérbor, utóbbiakból a vörösbor. De miből lesz a rozé? Rozé szőlő nincs, az pedig szintén tévhit, hogy a rozé a fehér és a vörösbor keveréke. A gyönyörű rózsaszín árnyalatot a speciális technikával feldolgozott kék szőlő adja.
  rozébor
 2. Az erjedés során a szőlő cukortartalma alkohollá alakul át. Ezért a kész borban normál esetben nincs cukor, vagyis száraz. Mégis kaphatóak félédes, édes borok: az olcsóbbak sajnos mesterséges módon, utólagos édesítéssel készülnek, inkább a laborban, mint a pincében.  Kedvező körülmények között azonban természetes módon is létrejön az édes bor: ilyenek a késői szüretelésű borok, az aszúk, a szamorodnik, a jégborok.

  Töppedt szemek

  Töppedt, aszúsodó szemek

 3. A bor készülhet reduktív vagy oxidatív technológiával. A reduktív borkészítés során a szőlőt és a bort végig elzárják a levegőtől, így megmaradnak a friss, gyümölcsös ízek. Az oxidatív eljárás tulajdonképpen a fahordós érlelést jelenti. Ennek során a bor veszít a gyümölcsös ízeiből, cserébe érlelt, fűszeres jelleget kap.
 4. A borfogyasztás egészségügyi hatásait rengeteg kutatás vizsgálta. Sajnos nem sok biztosat tudtak kideríteni, így még mindig sok a legenda. Annyi biztos, hogy a vörösborokban levő antociánok jót tesznek a keringési rendszernek, természetesen a bort csak kis mértékben fogyasztva. Ezek a vegyületek adják egyébként minden kék és piros bogyós gyümölcs színét, és az antioxidánsok közé tartoznak.
  ???????
 5. A bor összetevői még a lezárt palackban is folyamatosan változnak. Egyes anyagok elbomlanak és másik anyagok képződnek belőlük, molekulák szétesnek vagy összekapcsolódnak, így változik például a bor színe vagy savtartalma az idő múlásával. Ez az oka annak, ha a korábban vásárolt bort pár hónap tárolás után felbontva nem ugyanabban az élményben lesz részed, mint amire számítottál.
 6. Egyetlen adalékanyag van, ami minden borban megtalálható: ez a kén. A kén nem tesz jót a szervezetünknek, de sajnos nélküle a bor élvezhetetlen, és hamar meg is romlik. Az azért nem mindegy, hogy borunkhoz milyen mennyiségben adták hozzá, mert kis mennyiségben nem okoz problémát. A felhasznált kén mennyisége nincs feltüntetve a címkén, de a természetes, bio vagy kézműves borok készítése során nagy eséllyel visszafogták a használatát.

  Elemi kén.

  Elemi kén.

 7. Sokan érzékenyek a savtartalomra, ezért kerülik is a borfogyasztást. Az édes borokban van a legtöbb sav, ezeket követik a száraz fehérborok és a rozék. A vörösborokban általában szelídebb a savtartalom, ezeket viszont a csersav fanyarrá teszi. Ha nem szereted a savas bort, válassz régebbi évjáratot, a savak ugyanis az évek során elbomlanak a borban.
 8. Palackozás előtt a bort különböző módszerekkel tisztítják, hogy minden zavarosság eltűnjön belőle. A derítés során a borhoz kevernek egy olyan anyagot, ami magához köti a szennyeződéseket, majd teljes egészében leülepszik a hordó aljára. Ezután a tiszta bort egyszerűen leszivattyúzzák az üledékről. A leggyakrabban használt derítőanyag egy teljesen semleges, agyagszerű ásvány, de létezik szintetikus és állati eredetű derítőszer is. A palackozott borban ezekből ugyan már semmi nincs, de aki elvi okból vegetáriánus, annak érdemes megkérdeznie a borászt, hogy mivel derít.
 9. A bor testességét a glicerintartalma adja, ami az erjedés során, természetes módon keletkezik. Ha megforgatjuk a bort a pohárban, a glicerin feltapad a pohár falára, és lassan, boltíveket alkotva kúszik lefelé. Nincs arra szabály, hogy egy bornak mennyire kell testesnek lennie: egyes borokat azért szeretünk, mert könnyűek, másokat azért, mert  tartalmasak.

  Glicerinhidak

  Glicerinhidak

 10. A csendes bor mellett nagy divat manapság a gyöngyöző- és a habzóbor. Ezek az egyszerű, könnyed, frissítő italok úgy készülnek, hogy a borhoz szén-dioxidot adnak. Érdemes őket megkóstolni akkor is, ha a pezsgőt nem szereted. Rozéborokhoz is szokás egy kevés szénsavat adni, ettől még nem fognak pezsegni, de a frissességüket tovább megőrzik.