A chardonnay a világ egyik kedvenc fehér szőlőfajtája, sőt, talán a legnépszerűbb is mind között. Nem véletlenül. A fajta nagyszerű eredményekre képes: a világ legjobb, legdrágább, legmagasabbra értékelt fehérborait (burgundi) ő adja. Ezek a borok testesek, szinte már krémesen gazdagok, ízviláguk összetett, élettartamuk a hordós érlelés után 10-15 év is lehet.

forrás: babiczki.hu

forrás: babiczki.hu

A magyar piac ilyen chardonnay-t legnagyobb bánatomra legföljebb nyomokban tartalmaz. Mentségünkre váljon, egyre többeknek esik le a tantusz, hogy a chardonnay-t kár elpazarolni egy illatos, reduktív borhoz, de még így is az az érzésem, hogy egy rendes chardonnay-t ebben az országban úgy kell keresni, mint tűt a szénakazalban.

Mert milyen egy rendes chardonnay? Röviden: megpróbál hasonlítani a burgundira.
Bővebben: azzal kezdődik, hogy a szőlész ésszerű tőketerheléssel biztosítja, hogy a szőlőnek ne csak a neve, hanem az íze is chardonnay legyen. Nem árt, ha hordóban erjed, de ha nem is (mert a higiéniát inkább az acél vagy a műanyag erjesztőkád támogatja), akkor eltölt egy kis időt fahordóban. Még jobb, ha a megkapja a burgundiában hagyományos finomseprős érlelést, más szóval a batonnage-t.

Természetesen el lehet készíteni a chardonnay-t máshogy is, mindenki azt csinál a saját pincéjében, amit csak úri kedve diktál, sok finom chardonnay készül ettől eltérő technológiákkal is. Csakhogy a fent leírt eljárás azért lett hagyományos a fajta őshazájában, mert ezzel lehet a legtöbbet kihozni belőle. A chardonnay-nak ez a rendeltetésszerű felhasználási módja. Lehet máshogy, csak minek. (Tudom, kivétel Chablis. De tegye fel a kezét, aki inkább választaná azt, mint egy burgundit.)

Szóval itt van nekünk ez az első osztályú alapanyagból rendeltetésszerűen elkészített chardonnay bor, ami megadja a tiszteletet ennek a csodálatos fajtának. A fajtajelleg eleganciája, a fahordó fűszeressége és a finomseprős érlelés vajas illata megnyugtató összhangzatot képez az illatában. Olyan testes, mintha a nyelvemet egy puha takaró alá bújtatná. Ízében is megvan az illatban olyan ígéretes fűszeresség és vajas íz, egy kis kekszes, mandulás, mézes ízzel, amit szépen ellenpontoznak a pajkosan csipkelődő savak.
Bárcsak kaphatnék hozzá egy gesztenyés croissant-t! (Bárcsak ne kéne ebben az országban a rendes croissant-t is úgy keresni, mint tűt a szénakazalban!) Látom már, erre a borra legközelebb jobban rá kell készülnöm. Egyértelműen kell hozzá az a croi, meg vaj, almakompót, és egy napfényes vasárnap reggel, ami eltart vagy délig. Csak én, meg ez a bor, meg az összhangzatok… na jó, plusz egy fő még talán befér ebbe a rendeltetésszerűen felhasznált vasárnap reggelbe.

Ez a bor igazi. Igazi ünnepléshez, igazi szeretéshez, az Igazi poharába való. Nehogy ellocsold holmi szombat este!

Ajánlás:
Társaság: a kedvesed
Étel: croissant, vajas kalács, gofri
Zene: Chopin

Technikai adatok:
Termelő: Babiczki Wine, Babiczki László
Fajta: Chardonnay
Borvidék: Mátra
Évjárat: 2013
Ár: 1700-2200 Ft
Beszerezhető: Magyar Borok Háza – Budai Vár, Wekerlei Bortár, BonVin Borkereskedés, Vino Castillo Borház, Kézműves Magyar Ízek Márkabolt, Doblo Bor & Bár