Állítólag egyszer régen jött valami totál véletlenszerűen működő erő, megnyitott egy dimenziókaput, és a Kisalföld közepére indokolatlanul ledobott egy nagyon furcsa hegyet. Így lett a Somló. Milyen bort várnál egy ilyen helyről? Szokványosat ne várj. Egy rendes somlói bor így vagy úgy, de furcsa lesz. Elvégre egy másik valóságból esett át a miénkbe, vagy mi.

“Régen ez úgy volt, hogy a szüretnek egy időpontja volt Somlón. Nem volt ám ilyen, hogy ekkor szedjük a Traminit, akkor meg az Olaszrizlinget, hogyne. Megvolt a búcsú, addig senki nem szedett semmit, a búcsú utáni hétvégén meg mindenki kivonult, és lekapkodott mindent. Az mellékes volt, hogy az egyik fele már félig lerohadt, a másik meg még éretlen volt. Összeszüretelték az összeset, aztán abból kellett valami ihatót kihozni. Volt ezeknek a boroknak egy jellegzetes ízvilága, mi ezen nőttünk fel. Ezt próbáltuk reprodukálni.” – meséli a borász, Bogdán Levente.

Somlohegy

kép: wikipedia

A zseniális szüretelési hagyományokat ugyan ma már hanyagolják, teszi hozzá nevetve, de a bor fajtaösszetétele, erjesztése, érlelése és ízvilága valóban a régi.

Elképesztően komplex bor, ami gondolatok és asszociációk egész lavináját képes elindítani.

Fanyar, hűvös illatok nyitnak: sós, mint a tengeri szél, hideg, mint a januári éjszaka, szilaj, mint a balatoni vihar. Füst, szikrák, roppanó kövek illata. Elemek zengése. Aztán, ha egy kicsit hagyod melegedni és szellőzni, megszelídül a poharadban. Sült alma, őszibarack, füge illata csábít még egy kortyra. És fűszeres is, nagyon. A Somlóra annyira jellemző szegfűbors-illat benne is erős, de mellette ott a kedvesebb szegfűszeg, fahéj és szerecsendió is. A fenyőmag édes teltsége. Zölddió különös, nyers íze. Izgalmas fűszerességével, sokrétű gyümölcsösségével, sós ásványosságával egészen pikáns. Még a kiürült pohár is úgy illatozik, mint egy király éléskamrája! Minden létező fűszer és gyümölcs… á, kizárt. Ennyi finomsága még Nagy Sándornak sem volt. Ezer íze van.

bogdanbirtok-somlai-k

kép: bogdanbirtok.hu

Ott van benne öt generáció ízlése, öröksége és munkája. A sok görnyedés és a kevés hátradőlés. Életek sora. Somló – az ötmillió éves Öregasszony – összes furcsasága. Megkóstolom, és csend lesz. A szemem valamiért távolra fókuszál. Biztos az évmilliók szövetét nézi. Milyen kicsik is vagyunk, mi emberek.

Ajánlás:
Társaság: az ősök szelleme
Étel: csak semmi harsány, nehogy elterelje a figyelmedet. Inkább semmi.
Zene: LGT-Ha a csend beszélni tudna

Technikai adatok:
Fajta:
 Juhfark-Furmint-Olaszrizling-Hárslevelű
Borvidék: Nagy-Somlói
Évjárat:
Ár: 2000-2800 Ft
Beszerezhető: a pincészet vinotékája, Borháló Körút