Ha lenne olyan, hogy a kívánságműsorban nem számot, hanem bort lehetne kívánni, akkor én kérném a Font Pincészettől a 2014-es Irsai Olivért, és küldeném mindenkinek, aki nem szereti, sőt, leginkább azoknak, akik a bort am block egyáltalán nem szeretik. Állítom, hogy aki ezt megkóstolja, az belép a hívők táborába.

font-irsai-2014

Mit is lehetne elemezgetni egy kunsági Irsain, gondolhatnánk. Hiszen mindenki kívülről tudja, hogy milyen. Illatos, könnyű, gyümölcsös, friss. Oké. Tudjuk. Nem is számítunk másra. Na de hogy ENNYIRE illatos, ENNYIRE könnyű, ENNYIRE gyümölcsös, ENNYIRE friss, és összességében EEENNYIRE fenomenálisan jó legyen, az már minden emberi képzelőerőn túltesz! (Közben képzeljünk el egy horgászt, amint széttárt karokkal mutatja, hogy MEEENNYIRE nagy volt, ja és az csak a szeme.)

Szoktam én kóstolni Irsaikat, hogy is ne tenném, hiszen lépten-nyomon illatos borokba botlik az ember manapság. Az Irsai Olivér is közkedvelt, gyakori, megszokott.
Sosem láttam viszont még ilyen tökéletes példányt.
Platón annak idején a híres barlang-hasonlatával szemléltette a tökéletes ideák és az őket több-kevesebb sikerrel másolni próbáló, megnyilvánult világ viszonyát. Azt mondta, hogy az idea (az eszmény, a standard, a minta) azok a valamik, amik beállnak a fény elé. Amit mi látunk a világban, azok az árnyékaik.
Amikor ezt a bort megkóstolom, akkor az Irsai Olivér ideáját látom köztünk sétálni, teljes, tökéletes pompájában.

Untathatnám a Nyájas Olvasót itt olyan felsorolásokkal, hogy könnyű testével és alacsony alkoholtartalmával szemben áll élénk, ámde nem túlzó savassága, vagy hogy illatában a jázmintól a szőlővirágig milyen jegyek követik egymást, de inkább csak annyit mondok, hogy képzelj el egy felnőtt verziós traubiszódát, amit hosszú lépésként úgy ihatsz, mint eddig a bodzaszörpöt. Szóda nélkül pedig, megsúgom, az Olymposzon is ezt issza Aphrodité.

Te még mindig itt olvasol? Én már le is mentem egy palackért!

Technikai adatok:
Termelő: Font Pincészet
Fajta: Irsai Olivér
Borvidék: Kunság
Évjárat: 2014
Ár: 900-1200 Ft
Beszerezhető: CBA Príma, Tesco, Auchan, Borháló, Roni ABC