Van, aki nem szereti a súlyos, fanyar vörösborokat. Nincs ezzel semmi baj, de kevesen tudják, hogy ez esetben sem kell a fehér- és a rozéborokra szűkíteni a látókörünket. A vörösbor nem feltétlenül olyan, mint egy ágyúgolyó. Vannak kedves, szelíd, könnyen fogyasztható, sőt, egyenesen iszogatásra alkalmas vörösborok. Nincs szükséged arra, hogy kétes személyazonosságú pinot noir-okkal hazardírozz, vagy valódi, de 2000 Ft feletti pinot-kat vásárolj, ha ilyen borra vágysz. Inkább keress egy egyszerű, alap kékfrankost, mint amilyen ez is itt.

font_kekfrankos

A színe az megvan, nincs benne hiba: csodaszép bíborvörös. Sötét és tiszta, mint egy tengerszem, lenézel az aljára, és tudod, hogy ebbe bele akarsz merülni.
A tengerszem hidegét viszont felejtsd el, inkább hagyd, hogy a bor illata elvigyen egy meleg nyári estébe, amikor az aktuális meggybor- tétel éppen elkészült, amikor a kerítés mentén érik a szeder, és kerül még málna és ribizli, ha van, aki leszedje. Pont úgy értékelnéd, hogy már eleget tömtél magadba ezekből, miközben begyűjtöttél egy kosárral, de egy vaníliapudingos-szedres-málnás-ribizlis gyümölcstorta láttán ezt sürgősen felülbírálod. Meggyborral, ráadásul, hú, tényleg nyáron jó élni.

a kép forrása: www.nosalty.hu

a kép forrása: www.nosalty.hu

Ez a bor ilyen. Illata édeskés, picit vaníliás, nagyon gyümölcsös. A friss szőlőre, szederre, meggylekvárra, aszalt szilvára emlékeztet. Ízében nyoma sincs keserűségnek. Könnyű testű, tannin épp csak egy gondolatnyi van benne, ez garantáltan senkit nem fog zavarni.

De a gyümölcsössége! Gyümölcshalmok, gyümölcshegyek, gyümölcsgalaxisok! Nagy epernapok körül keringő szederbolygók, somholdakkal. A híres, messziről látható pirosribizli-köd, a távoli koktélcseresznye-kvazár és a rejtélyes konyakmeggy-rendszer mind ott zsongnak egy csillogó sötét kupolában.

Karnyújtásnyira tőled.

Ajánlás:
Társaság: a régi cimborák, akikkel repül az idő
Étel: sajtos szendvics és társai, most nem ez a lényeg
Zene: Kispál és a Borz- Csillag vagy fecske

Technikai adatok:
Termelő: Font Pincészet
Fajta: kékfrankos
Borvidék: Kunsági
Évjárat: 2013
Ár: 1500 Ft
Beszerezhető: Tesco, Auchan, CBA Príma, Borháló, Roni ABC