És ennek nem örülünk.

Miért? Mert idén sajnos sok gazdának az ideális időpont előtt kell betakarítania a szőlőjét, ha nem akarja a teljes pusztulást végignézni. A 2014-es évjárat valószínűleg nem lesz ott a kedvencek között: az egész nyár hűvös volt, csapadékos, a szőlőnek sokkal több napsütésre lett volna szüksége. Ez még önmagában nem is okozna komoly gondot, a július végén érkező lisztharmatfertőzés viszont megtizedelte a termést.

Lisztharmatos szőlőfürt

Lisztharmatos szőlőfürt

A korábban érő fajtáknál ilyenkor már szóba jöhet a kényszerszüret: a borász egy enyhébb fertőzésnél dönthet úgy, hogy nem várja ki, javul vagy romlik-e a helyzet, gyorsan menti a menthetőt.  16-18-as cukorszázalékú mustból már készülhet jó bor.

Az valószínű, hogy a 2014-es borok kicsit savasabbak lesznek a megszokottnál, legalábbis a korai fajtáknak nem volt sok alkalmuk napozni eddig, és nem is lesz már, hiszen ezeket pár héten belül egyébként is le kell szedni. Ezeknek egyébként még jól is tud állni az élénkebb savtartalom. Egy hosszú, száraz ősz mindenesetre javíthat még valamennyit az összképen, meglátjuk, hogy s mint alakul.