„Pont rám van szükséged, hisz én vagyok a tökéletes vörös! Nem túl laza, de nem is túl nagy testű, pont olyan vagyok, amilyennek lennem kell. Pont Pinot Noir.”- mondta a címke.
„Jól van kedves Janus Pinot Noir, de én mégis inkább visszatérnék a témára, amikor már benőtt a fejed lágya. Jövőre, veled, ugyanitt!”- mondta Anna, és rákacsintott a palackra.

De hogy az elején kezdjem a mesét: volt egyszer egy 2008-as Janus Pinot Noir… illetve lesz egyszer egy 2008-as Janus Pinot Noir. És jó lesz.

Az illata már most is jó. Áfonyás, szedres, málnás, amilyennek lennie kell. A fahordós érlelés fűszeres illatait is felfedezhetjük: aszalt szilva, vanília, amilyennek lennie kell.
Igen, ezt kell tudnia egy Pinot Noirnak, de hozzátenném, azért nem árt, ha ennél kicsit többet is tud. Azért szeretjük ezt a fajtát, mert a gyümölcsízeken túl jó esetben felmutat néhány enyhe animális jegyet, úgymint gomba, avar, vagy földillat. Ez a kettősség érdekessé, az összhatás pedig elegánssá teszi. És ez a bor ezt nem tudja- még. Mert ezek az ízek a palackos érlelés során alakulnak ki. Azt gondoltam, hogy 6 év alatt ez már lezajlott, de nem. 6 évesen ő még fiatal.

janus-pinot-noir-2008

Az illata vegetális, kicsit zöldes, az íze pedig még inkább. A csersav mennyisége tökéletes: pont annyi, amennyi kellemesen bársonyossá teheti, de még nem teszi, mert ahhoz is idő kell, érlelés, hogy ne karcoljon, hanem simogasson. Itt már szó sincs karcolásról. Picikét még fanyar, de már csak egy hajszálnyira vagyunk a simogatástól. Az aromáknak viszont biztosan jót fog tenni egy kis idő, és amikor a vegetális jegyek átadják a helyüket az animálisaknak, akkor ez a bor egy első osztályú Pinot Noir lesz.

Azért ajánlom ennek ellenére most, és nem jövőre ezt a bort, mert sajnos fennáll a veszély, hogy mire igazán érdemes lesz megvenni, már elfogy. Ha szereted a Pinot Noirt, érdemes beszerezni pár palackkal még most, amíg kapható, és eltenni szépen érlelődni. A jó magyar Pinot Noir ritka jelenség. Ez sem hullik csak úgy az ölünkbe, mert szemezni kell vele még egy évig legalább, de azt már most meg merem előlegezni, hogy a történet végén happy end várható, mert a történet vége az lesz, hogy egy jó bor kiváló borrá érik.

Technikai adatok:
Termelő: Janus Borház
Fajta: Pinot Noir
Borvidék: Villány
Évjárat: 2008
Ár: 2200 Ft
Beszerezhető: In Vino Veritas