Merre utazol a nyáron? Ha dél felé tartasz, érdemes egy kis kitérőt tenned, hogy megpihenj a Josić Pincében, Vörösmarton. Pécsről, Mohácsról, Bajáról egy ugrásnyira maradandó gasztronómiai élmények várnak, csodaszép környezetben, és még jó bor is akad hozzá.

Öt kis pince összenyitásával jött létre az impozáns épületegyüttes. Kívülről, mintha mi sem történt volna.

Öt kis pince összenyitásával jött létre az impozáns épületegyüttes. Kívülről, mintha mi sem történt volna.

A vidék
Örök derűlátásom ellenére sem tudom felhőtlen örömmel leírni, hogy van egy remek horvát borvidék, amit úgy hívnak, hogy Baranja. Baranya nagyobb része a határon innen esik. Ismerjük a villányi és a siklósi borokat, a Mohács környéki konyhát, amit a magyar, horvát és szerb nemzetiségek keveredése hallatlanul változatossá és érdekessé formált. Az erdő, mező, a Duna-part, a szőlőhegy meg a nádas attól viszont, hogy az országhatárt odébb húzzák, marad ott és marad olyan, amilyen volt. A hagyományok és a gasztronómia szintén. Ha arra jársz, ne felejtsd hát el, hogy a vidék nem ér véget a határátkelőnél! A Drávaszög ételei, borai megérnek pár plusz kilométert.

Ételek
A vidék gasztronómiáját a folyók közelsége határozza meg. Számíts rá, hogy halat fogsz találni mindenhol. Bográcsban és nyárson, salátában, paprikásban, rizottóban, sütve, főzve, füstölve, pácolva, rántva, és mind finom lesz. A környék specialitása a csiptetős ponty. Már ránézésre is izgalmas, ahogy az egész hal, egy nagy facsipeszben sül. A végeredmény egy füstös, nagyon fűszeres sült hal. De ha nem rajongsz a halért, akkor sem maradsz éhes. A Bácska és a Baranya azok a helyek, ahova simán elutazhatsz úgy, hogy nem is csinálsz programot, csak végigeszed a kifogyhatatlan változatosságú helyi ételeket.

Mocsári szörnyek. Megszelídültek.

Mocsári szörnyek. Megszelídültek.

Borok
De nézzük a bort! A Josić Pince borásza, Igor Villányt, Siklóst emlegeti, mint magukhoz közel álló borvidéket. A térképet nézve ez indokolt is, a borokat kóstolva viszont egyáltalán nem. Kóstolás alapján könnyedén Hajóson érezheted magad. Nem véletlenül: bár a klíma inkább Villányra hasonlít a Bácskához képest enyhébb téllel és a forró nyárral, a Baranjai szőlők ugyanazon a lösz altalajon és csernozjom fedőrétegen teremnek, mint a hajósiak. A körülmények együttállásából lágy savú, elképesztően testes, délies ízeket mutató borok születnek, amikben egyszerre vannak jelen gyümölcsös és a mézes, diós, mandulás jegyek. Az első számú szőlőfajta az olaszrizling, ami errefelé Graševina néven fut. Emellett elsősorban fehér világfajtákat termesztenek. A hagyományosan jelen levő kadarka helyét átvette a Cabernet Sauvignon és Franc, a Merlot, Pinot Noir és a Syrah. A fajtaszerkezet nemzetközisége ellenére a siller készítésének hagyománya továbbra is él. Különlegesség emellett a késői szüretelésű, illetve a jégborként elkészített olaszrizling.

Kóstolási jegyzet

Olaszrizling 2011
Savai visszafogottak, egyébként ízében gyönyörűen hozza a fajtától elvárt jelleget. Sőt. Érdekes módon többünknek is a komolyabb vonalbéli kéknyelűk ugrottak be róla. Biztosan a talaj teszi, hogy ilyen testes és komoly. Ez nem az az olaszrizling, amit csak úgy elfröccsözgetsz, annál érdekesebb, értékesebb. Acéltartályban érlelődött, meg is őrizte friss, citrusos ízeit. Elegáns jelenség, amit még komolyabbá tesznek azok a zölddiós, vegetális jegyek, amik a kéknyelűhöz teszik hasonlóvá. A végén érezhető kis fanyarságot azonnal feledteti a 3g/l maradékcukor. Jól eltalált, kellemes, figyelemreméltó bor, ami megállja a helyét a magyar olaszrizling- mezőnyben is.

josic_grasevina

Ciconia Negra 2014
Vörös házasítás Cabernet Sauvignon és Franc, Merlot és Syrah fajtákból. Fűszeres illat friss szeder és áfonya jegyeivel. Ízében túlérett jelleget mutat cukorkás, marcipános, csokoládés ízekkel. Testes, lágy savú bor visszafogott savakkal és kevés, de annál bársonyosabb tanninnal.

Ciconia Negra 2012
Az előbbi bor idősebb testvére, és le sem tagadhatnák a rokonságot. Nagyon sötét színű és testes, mégsem tanninos. Szedres, málnás, de nem a friss gyümölcsökre hasonlít, inkább a lekvárra. Savakat nagyítóval is alig találok benne. Furcsa ez egy Cabernet Sauvignon- többségű házasítástól, ennek ellenére a bor összhatása egyben van, és rendben is van.

Cabernet Sauvignon 2011
Gyönyörűséges, sötét bíborlila színe van. Jellegében hasonlít a Ciconia Negrára, de fajtabor létére mégis harmonikusabb annál. Illata szedres, málnás. A pohárban olajos lustasággal mozog. Szinte rágni lehet, de korántsem a tannin miatt, hanem mert annyira testes. Csak annyira savas, és fanyar, hogy biztosan ne téveszd össze a málnaszörppel, mert íze alapján ez akár meg is történhetne. Ja, egy apró különbség azért még van a szörp és közte: 13,6% alkoholtartalom. Ehhez azért lehet enni is. Ha van olyan, hogy bisztróbor, ez az. Érthető és élvezhető bor, csábító színnel és illattal, gyümölcsös ízzel. Mégis tartalmas. El tudnám képzelni a felkapott pesti borbárok sztárjaként.

A fenti borok margójára: egyáltalán nem divatosak. Nem felelnek meg az elvárásoknak, meg a mostani magyar közízlésnek. Ez viszont nem jelenti azt, hogy rosszak. Mások, furcsák. Nehéz dolog jó vagy rossz előítélet nélkül bort kóstolni, ha a Josić borokat kóstolod, mégis próbáld meg. Megeshet, hogy találsz valamit a komfortzónádon kívül, amit bár hivatalosan nem kéne, de mégis valahogy megszeretsz.

Rozé 2014
Félédes bor, 9,3% alkoholtartalommal. A képlet egyszerű: megállították az erjedésben. Sajnos a pohár tartalmát elnézve ez csak ideiglenesen sikerült, a kitöltött bor ugyanis habzott, pezsgett. Ugorjunk.

Chardonnay 2013
A megszokott tekintélyes testtel rendelkezik, és sajnos ezzel el is fogytak az érdemei. Frissességet és gyümölcsös ízeket csak nyomokban tud felmutatni (pedig reduktív technológiával készült), az érleléshez viszont nincs elég savtartalma. Gyanítom, hogy az oxidációval vívott csata még a szőlőfeldolgozás során veszett el.

Késői szüretelésű olaszrizling 2009
Meglepően élénk színe frissességet ígér. Egy késői szüretelésű bortól nem feltétlenül várnánk ezt, de ettől megkapjuk. Illata alapján a Holdról is felismerhető az olaszrizling: csodaszép fajtajelleges, őszibarackos, méhviaszos illat, egy kis nyers, tökmagszerű mellékzöngével. Ízében ugyanezt mutatja, egy kis kenyérhéjjal, dióval kiegészítve. Olyan ez a bor, amilyennek a késői olaszrizling mag van írva. Talán csak egy kis sav hiányzik belőle, de ez a pincészet többi bora után már nem meglepő. Ezen a talajon és klímán úgy tűnik, nem lesz több sava a bornak. Kiemelném, hogy miközben a klímaváltozás miatt egyre nehezebb olyan késői szüretelésű bort találni, ami nem keserű a polifenolok túltengése miatt, ennek a bornak a vége egyáltalán nem keserű. Nem ad többet vagy kevesebbet, mint fajtájának egy hibátlan példányát. Ha akarsz egy tökéletes édes bort, ne keresd tovább. Ez az.

Olaszrizling jégbor 2009
Csillog a pohárban, gyönyörű élénk színe van, valahol az arany és a borostyán között. Dagobert Bácsi máris szerelmes lenne. Koncentrált illatában méz, mandula, mazsola, kenyérhéj fedezhető fel elsőként. Csak aztán tűnik fel az a forró, likőrös jegy, amit valószínűleg a 14,8% alkohol okoz. Tovább vizsgálva a dolgot érlelt, petróleumos illatok lopóznak elő, mint az idősebb rajnai rizlingeknél. Összetett, intenzív illata van.
A magas alkoholtartalom ilyen test mellett alig érezhető. És végre: savak! Íze az illatban jelentkező jegyeket ismétli meg, ezzel egy szép, egységes élményt adva.
Nem két forint ez a bor (hanem nagyjából tizenkétezer), de azt mondom, hogy ha igazi jégbort szeretnél venni, ami tényleg az, és tényleg jó, akkor ezt nyugodtan megveheted. Alighanem találkoztam életem legjobb jégborával. Egy pont kipipálva a bakancslistámon.
Te meg vedd fel a tiédre.