Még mielőtt bármilyen bort kitöltenénk és megkóstolnánk, ejtsünk pár szót a poharakról! Mert nem mindegy, hogy miből kóstolunk. Nem kell megijedni, hogy most jönnek a több ezer forintos kristálypoharak, meg a szőrszálhasogatás. Néhány egyszerű szempont van, amiket szem előtt tartva a borozás élvezetesebb élmény lesz.

A pohár azért számít, mert a kóstolás előtt a bort megnézzük és megszagoljuk. Ahhoz, hogy a színét, tisztaságát jól lássuk, a pohárnak tisztának és színtelennek kell lennie.

A színes üvegből készült poharak gyönyörűek, de szakszerű borkóstolásra sajnos alkalmatlanok.

Egyik pohár sem megfelelő borkóstolásra.

Egyik pohár sem megfelelő borkóstolásra.

És miért említettem külön a tisztaságot? Hiszen alap, hogy tiszta pohárból iszunk, nem? De. Persze, amikor elővesszük a poharat, akkor még tiszta. Csak aztán az este folyamán letesszük, felvesszük, eszünk, újratöltjük, hozzuk-visszük, közben pedig elkoszolódik, maszatos lesz. A maszatos pohárban pedig már nem látjuk a bort rendesen. Ezért találták ki a talpas poharat, aminek a szárát fogva nem kell összetapogatnunk az öblös részét, így mindvégig tiszta marad. A talpas pohárra ez a magyarázat, semmi egyéb fennkölt célja nincs.

Talpas borospohárból is számtalan fajtát lehet azonban kapni, és nem mindegyik felel meg a célnak. Miről ismerjük meg a jó kóstolópoharat? Egyszerű. A kehely formája az összecsukott szirmú tulipánéra kell, hogy hasonlítson.
tulip-field-53092_640
Vagyis: hosszúkás és a szája felé szűkül.
Erre azért van szükség, hogy a bor illatát érezzük. Mielőtt megszagolnánk, érdemes a bort megmozgatni, “körbepörgetni” a pohárban. Az alacsony poharakból ilyenkor kilötyög a borunk, ezért kell hosszúkásnak lennie. A mozgatás hatására felszabadulnak az illatanyagok, a szűkülő forma pedig a pohár szájánál összegyűjti őket, így intenzívebben érezzük az illatot.

Ami ezeknek a feltételeknek eleget tesz, az jó pohár, és itt a kérdés szakmai része véget ér. Vannak gyönyörűséges, hatalmas kelyhű, hosszú szárú poharak, designer márkák, szögletes és gömbölyded formájúak, speciális ezoterikus rezgést kibocsátó, szuperátlátszó és hi-tech anyagból készült darabok, árban határ a csillagos ég. Sokan, köztük szakértők is, nem is hajlandóak bármilyen pohárból kóstolni, és fintorognak a kisebb, hagyományos poharakra. Ami biztos, hogy a hivatalos standard pohár 15 cm magas és 2 dl a teljes űrtartalma.
iso_pohar
A képen ez látható. Nem valami látványos, igaz? Mégis ez a standard, ami mindenre megfelel. Kb 300 Ft-ért beszerezhető, bírja a mosogatógépet, nem törik el attól, ha csúnyán ránéz valaki, általában tökéletesen használható.
Szerintem ennél nem kell jobb, ami ennél extrább, az már flancolás. Aztán van, amikor jól esik egy kicsit flancolni, mert a borozáshoz hozzá tartozik az esztétikum és a hangulat, ezért helye van a divatos, látványos poharaknak is. Csak nem elengedhetetlenek, és végképp nem kell ferdén nézni a vendéglátóra, ha kisebb pohárból kínál minket.

Jobbnál jobb poharak

Jobbnál jobb poharak

A képen látható fekete pohár egy kis magyarázatot kíván. Nincs trükk, ebben tényleg nem látjuk a bort, mégis a profi borkóstolók kellékei az ilyen poharak. Vakkóstolásnak azt hívjuk, amikor nem tudjuk, hogy milyen bort kóstolunk. Nem látjuk a címkét, a dugót, még a palackot sem, mert például egy konyharuhába csavarták, úgy töltenek belőle. Ez borversenyeken fontos, hiszen ilyenkor a bort és csakis a bort kell megítélni, függetlenül minden egyéb tényezőtől.
Ezt még lehet fokozni a fekete pohárral, bár ilyenből kóstolni inkább kihívás, játék szokott lenni: aki még így is megmondja egy ismeretlen borról, hogy mi az, annak igazán jó a szimata.

Ezzel szórakoztatják magukat a sommelier-k, ha már nem tudnak semmit kitalálni 🙂 Játéknak jó, és érdekes, nem is gondolnánk, mennyire a vizualitásra alapozzuk még a borkóstolást is…

Nagyon jó poharak egyébként a Riedel és a Schott-Zwiesel márkájúak, ha valami extrábbat keresünk. Lehet találni szép darabokat olcsón, de tapasztalataim szerint ezek sajnos nagyon könnyen törnek, a márkás poharak annyival tudnak többet, hogy kecsességük ellenére is strapabíróak.