Te sem tudsz ellenállni a pohárban gyöngyöző buborékoknak? Vagy azok közé tartozol, akik évente egy koccintással igyekeznek megúszni a pezsgőfogyasztást? Ha jól választasz, a pezsgőzés nem csak egy kötelező programpont lesz szilveszterkor, hanem igazi élményt fog nyújtani. Ehhez viszont nem árt, ha tudod, mi is van valójában a palackokba zárva. Habzóbor, tankpezsgő, klasszikus, tradicionális, Asti vagy szovjet? Adunk néhány tippet a vásárláshoz!

A „habzóbor” – más nevein gyöngyözőbor, frizzante, spumante – a pezsgő egyszerűbb változata. Gyakran kerül forgalomba különféle fantázianeveken is. Ez a habkönnyű ital minden társaságban népszerű, hiszen nem más, mint egy friss, tiszta ízű, gyümölcsös bor szénsavval dúsítva. Trendi és fiatalos, ha szereted az illatos fehérborokat, ebben sem fogsz csalódni.

Gyöngyözőborok:
FriSecco rozé vagy fehér (Frittmann Borászat): 2100 Ft
Gyöngyöző Sárgamuskotály (Szőke Mátyás Pincészete) 1800 Ft
Gyöngyöző fehér vagy rozé (Varga Pincészet): 950 Ft
Perle fehér vagy rozé (Gedeon pince): 1500 Ft
Gyöngybor (Juhász Testvérek):1300 Ft
BB Frizzante:  1200 Ft

Kedvencünk:
Szőke Gyöngyöző Sárgamuskotály (száraz)
Lelőhely: Tesco, Borszaküzletek

A leggyakoribb pezsgőtípus a „tankpezsgő”. Nevét a gyártásához használt hatalmas acéltartályokról kapta. Ezekbe kész bor, cukor és borélesztő keverékét zárják, ami erjedésnek indul. A lezárt tartályokból az erjedés során keletkező szén-dioxid nem tud távozni, így szénsavként beépül a borba. Ez a legalacsonyabb minőségi kategória a pezsgők között, ami nem azt jelenti, hogy bármi baj lenne vele, csak azt, hogy az ízvilága egyszerűbb. Éppen ez teszi könnyen ihatóvá, így bulizáshoz egy tankpezsgő a legjobb választás.

Nyomásálló tartályokban készül a Szent István pezsgő Izsákon.

Nyomásálló tartályokban készül a Szent István pezsgő Izsákon.

A tankpezsgők között keresgélve megakadhat szemed a furcsa, cirill betűs palackokon. Tévedés ne essék, ez bizony egy magyar termék! De miért akar orosznak tűnni? Mert bizonyos értelemben az is. A ’60-as években szovjet mérnökök a tankpezsgő gyártási technológiáját továbbfejlesztve kidolgozták a „folyamatos” pezsgőgyártási eljárást. A cél a gyártás időtartamának csökkentése volt. Ez sikerült is, ezek a pezsgők hetek alatt elkészülnek, így kimondottan olcsóak. A jó minőségű magyar szőlőből ezzel a módszerrel is kellemes pezsgőket kapunk. Ha nem akarsz sokat költeni egy palackra, bátran leveheted a polcról!

Tankpezsgők:
Törley (Gála, Talisman, Muscateller, Fortuna, Charmant): 950 Ft
BB (többféle): 750-1200 Ft
Szent István
(többféle): 900 Ft
Walton (többféle): 1000 Ft
Faber(többféle): 850 Ft
Henkell (többféle): 1000-1600 Ft
Szovjetszkoje Igrisztoje (többféle): 800 Ft

Kedvencünk:
Szent István félszáraz rozé
Lelőhely: CBA üzletek

 

Szovjetszkoje Igrisztoje: pontos fordításban szovjet pezsgőbor.

Szovjetszkoje Igrisztoje: pontos fordításban szovjet pezsgőbor.

Jártál már Asti-ban? És kóstoltál-e már Astit? Az olasz város eredetvédett terméke különlegesség a pezsgők között. Nem borból, hanem mustból erjesztik, szintén lezárt acéltartályokban. A must az előbbiek szerint erjedni kezd, és megkapja szénsavtartalmát. Nem hagyják viszont, hogy teljesen kierjedjen, hanem 5-7%-os alkoholfoknál szűrik és palackozzák. Így egy édes, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsös ízű muskotály pezsgőt kapunk. Nagyon finom! Az eredetinek kissé borsos az ára, de ugyanezzel az eljárással hazánkban is készül pezsgő, egészen barátságos árakon.

Asti típusú pezsgők:
Martini Asti: 2300 Ft
Cinzano Asti: 2900 Ft
Tesco Asti Spumante: 1700 Ft
BB Spumante: 1000 Ft
Muscat de Luxe: 900 Ft


Kedvencünk:
Tesco Asti Spumante
Lelőhely: Tesco hipermarketek

A „klasszikus” eljárással készült pezsgő úgy készül, mint a „tank” módszerrel gyártott, csak nem óriási tartályokban, hanem 1,5 l-es üvegekben. Lassabban készül el, ez emeli az árát, de a minőségét is: a buborékok aprók lesznek, finoman, lágyan szállnak fel a pohárban, és nem is illannak el olyan hamar, mint a tankpezsgőből. Az erjedés után a klasszikus pezsgőt tovább érlelik, hogy íze harmonikusabb legyen, majd szűrik és a végleges, 0,75 l-es palackokba töltik. Nem véletlen, hogy sokak kedvence a klasszikus pezsgő, hiszen jó minőséget kínál elérhető áron.

Klasszikus, palackos erjesztésű pezsgők
Törley (Casino, Réservé, Tokaji, Orfeum Rosé): 1800 Ft
Hungária (többféle): 1800 Ft
Cezar (többféle): 1100-2500 Ft

Kedvencünk:
Cezar Brut (Chardonnay-Pinot Noir)
Lelőhely: Borháló üzletek

Törley Rázoallvany 1 (2)

Rázóállványokon tisztul a tradicionális pezsgő a Törley Pezsgőpincészetben.

A „tradicionális” eljárással készített pezsgő a csúcskategória. Valódi kézműves termék, ami évszázados hagyományokat őriz. Ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyikben végül az asztalodra kerül. Hosszú éveket tölt az érlelőpincében, ezalatt kifinomult ízek fejődnek ki benne. Különlegesen finom szénsavtartalma olyan apró buborékokat ad, hogy a kortyot már-már krémesnek érezheted. Felejthetetlenné teszi az estét, csendes ünnepléshez, ínyenc ételekhez, elegáns alkalmakra feltétlenül tradicionális pezsgőt válassz!

Tradicionális pezsgők:
Törley Nyerspezsgő és Chardonnay Brut: 3700 Ft
Francois (többféle): 4000 Ft
Chateau Vincent (többféle): 3200-4300 Ft
823 Nyerspezsgő: 3500 Ft

Freixenet: 2000-4300 Ft
Veuve Clicquot: 14000 Ft-tól
Moet & Chandon: 13000 Ft-tól

Kedvencünk:
823 Nyerspezsgő
Lelőhely: Borháló Körút